Kun vanhemmuus vie voimat

Voiko vanhemmuudessa palaa loppuun eli kokea burn outin? Miten se on mahdollista? Mistä sen tunnistaa ja mitä sen kanssa pitäisi tehdä?

Pitkittynyt uupuminen johtaa loppuunpalamiseen, myös vanhemmuudessa. Uupunut vanhempi tekee vain välttämättömät asiat lapsensa hyväksi, mutta ei kykene iloitsemaan lapsen kanssa olemisesta. Uupuminen heikentää vanhemman tunteiden säätelyä ja vaikuttaa etäännyttävästi vanhemman ja lapsen suhteeseen. Vanhemmalle voi tulla myös fyysisiä ja psyykkisiä oireita kuten uniongelmia, sydämen tykytyksiä, levottomuutta, ahdistusta ja masennusta. Vanhemman uupuminen saattaa vaikuttaa niin, että lapsi jää vaille riittävää huomiota, mielekkäitä virikkeitä, positiivista palautetta ja rauhallista läsnäoloa. Tällöin lapsen käytös voi muuttua levottomaksi, aggressiiviseksi, sulkeutuneeksi tai vetäytyväksi.

Kukaan vanhempi ei uuvu tahallaan. Päinvastoin. Vanhempi on nimenomaan yrittänyt olla hyvä ja täydellinen ja pärjätä kaikessa, usein vielä aika yksin. Mitä tunnollisempi vanhempi on ja mitä paremmin yrittää vanhemmuutta ”suorittaa”, niin sitä suurempi riski on uupua. Tutkimusten mukaan uupumista vanhemmuudessa aiheuttavat taloudelliset vaikeudet, työllistymisen vaikeus, lapsen erityispiirteet, vanhemman nuori ikä ja perfektionismi. Myös univaje, jatkuva multitaskaaminen, kodin meteli sekä kodin ja perhe-elämän vertailu muihin lisäävät riskiä uupumiseen.

Älä syyllistä itseäsi uupumisesta, vaan harjoittele itsemyötätuntoa: ”Voi kun minulla on ollut viime aikoina vaikeaa. On täysin ymmärrettävää, kun voimani ovat vähissä. Keneltähän saisin apua? Mitä oikeastaan tarvitsisin eniten?”

Mistä merkeistä sinä itse huomaat, että sinulla alkaa voimat vähentyä?

Jos uuvut työpaikalla, haet sairaslomaa, lepäät ja lataat akkujasi jonkin aikaa. Mutta kun uuvut kotona lapsen kanssa, niin samaa mahdollisuutta ei ole. Mikä silloin avuksi?

Samat asiat, mitkä ennaltaehkäisevät vanhemmuuden loppuunpalamista myös hoitavat sitä!

·        Ota säännöllisesti aikaa itsellesi tavalla tai toisella ja tee silloin sitä mistä nautit. Pienikin oman ajan hetki kantaa pitkälle arjessa.

·        Lähde luontoon yksin tai lapsen kanssa, se vähentää stressiä. Metsä rauhoittaa ja virkistää samaan aikaan. Voit kävellä, katsella, istuskella ja hengitellä syvään.

·        Kuuntele mieleistäsi musiikkia tai nauti täydestä hiljaisuudesta vastamelukuulokkeilla.

·        Venyttele, rasvaa ihoasi, hiero itseäsi tai tee lapsen kanssa hierontavaihtarit, lakkaa kynnet tai tee kasvohoito.

·        Ota lämmin suihku tai kylpy, käy saunassa tai tee itsellesi jalkakylpy.

·        Sytytä tuoksukynttilä, ota kuppi teetä, pala suklaata ja katsele kiireettä ulos ikkunan takana leijailevia lumihiutaleita.

·        Istu parvekkeella, kuuntele lintujen laulua ja ihaile auringonlaskua.

·        Halaa lastasi joka päivä, mielellään useita kertoja päivässä. Joskus on hyvä halata myös itseään. Puhu lapsellesi kauniisti, kehu joka päivä. Samoin itseäsi. Hassuttele aina kun voit. Joskus on hyvä madaltaa rimaa ja ottaa oppia lasten rennosta asenteesta. Naura aina kun siihen on vähänkään aihetta.

·        Kehitä harrastus, jota voit tehdä lapsen kanssa. Se voi olla, vaikka kotijumppa, kotitanssitunti, askartelu, maalaus, värittäminen, letittely, leipominen, pyöräretki, uimahalliin meno tai vaunulenkki. Mielikuvitus on rajanasi.

·        Lue kirjaa, kudo sukkaa, kuuntele podcastia, katsele lempisarjaasi, kokoa palapeliä tai täytä ristikkoa.

·        Istu rauhassa ja katsele lapsesi puuhia. Ei ole mihinkään kiire. Katsele. Huomaa lapsessasi söpöjä ja hauskoja piirteitä, ominaisuuksia ja tapoja. Nauti, ole läsnä ja hengitä.

·        Lisää yhteisöllisyyttä tavalla tai toisella. Käy kerhoissa, soita ystävälle, kutsu kaveri ja hänen lapsensa kylään, mene puistoon lapsen kanssa.

·        Pyydä tarvittaessa avuksesi kotipalvelua, sukulaista tai kaveria arjen askareisiin.

·        Jos olet masentunut, pyydä apua neuvolasta. Voit päästä keskustelemaan neuvolapsykologin kanssa mieltäsi painavista asioista ja tarvittaessa saada mielialaa nostattavaa lääkitystä. Älä jää asian kanssa yksin!

Mitkä ovat sinun keinojasi taistella uupumista vastaan?

Lisää sitä arkeesi mikä toimii ja vähennä sitä mikä ei toimi. Olet oman elämäsi paras asiantuntija. Hyvä ja riittävä juuri itsenäsi. Tsemppiä loppuvuoteen kaikille teille arjen sankareille!

Marjo, perhetyön ohjaaja

                                                                    (Kuva: Pixabay)



 

 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva