Ajatuksia itsemyötätunnosta

Myötätunto on kyky huomata kärsimystä itsessään ja muissa, yhdistettynä haluun ja kykyyn lievittää tätä kärsimystä eri keinoin.

Vaikeina hetkinä, esimerkiksi ollessamme ahdistuneita, surullisia tai itsekriittisiä, jäämme helposti kiinni pahenevaan pahoinvoinnin kierteeseen. Pahoinvoinnin kierteet johtavat helposti taas lisäongelmiin kuten murehtimiseen, ihmissuhderiitoihin, ylenpalttiseen syömiseen tai juomiseen jne. Itsemyötätunto voi siten olla ensimmäinen askel pahoinvoinnin kierteen katkaisemiseen. 

Itsemyötätunto on taito, jota kannattaa harjaannuttaa. Itsemyötätuntoiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä, tyytyväisempiä parisuhteissaan ja kokevat vähemmän ahdistusta ja masennusta verrattuna henkilöihin, jotka suhtautuvat kriittisemmin itseään kohtaan. On myös osoitettu, että itsemyötätuntoiset henkilöt vitkuttelevat vähemmän kohdatessaan epämiellyttäviä tehtäviä, kestävät vastoinkäymisiä paremmin niistä lannistumatta ja ottavat enemmän vastuuta omista virheistään, verrattuna taas ihmisiin, jotka suhtautuvat itseensä kriittisemmin ja kylmemmin.

Tunnettu psykologi Chris Germer on kiteyttänyt itsemyötätunnon mahdolliset hyödyt seuraavanlaisella lauseella:

"Yksi itsemyötätunnon hetki voi muuttaa päiväsi kulkua. Monta itsemyötätunnon hetkeä voivat muuttaa elämäsi."

Itse olen huomannut huiman vaikutuksen itsemyötätunnolla mielialaani, jos olen esim mokannut ja minulle tulee ajatus “olen surkea”, olen opetellut muuttamaan sen muotoon “minulla on ajatus, että olen surkea”. Sitä voi myös lauleskella ja hassutella, mikä vähentää ajatuksen voimaa. Lisäksi saatan silitellä itseäni ja sanoa vaikka “nyt hävettää, mutta ei hätää, se menee kyllä ohi. Voi olla, ettei kukaan muu edes enää muista mokailuani”. Itsemyötätunto on paras tapa hoitaa häpeää.

Oletko ankara/vaativa itseäsi kohtaan, miten puhut itsellesi? Missä tilanteissa itsekriittisyys aktivoituu? Itse ainakin huomaan, että kuormittavissa elämäntilanteissa oma vaativuus ja kriittisyys itseäni kohtaan lisääntyy, vaikka silloin pitäisi nimenomaan laskea vaatimustasoa.

Harjoitus: Itsemyötätuntoinen kirje

Mieti joku asia/tilanne elämästäsi, joka saa sinut tuntemaan riittämättömyyttä/häpeää. Ota rakastavan henkilön näkökulma, ja kirjoita itsellesi kirje, jossa näkyy hyväksyntä ja tuki tähän asiaan, jossa koet riittämättömyyttä. Henkilö voi olla joku tietämäsi myötätuntoinen henkilö tai mielikuvitushahmo.

Voisiko paras joululahja itsellesi olla aimo annos itsemyötätuntoa tai ainakin ripaus sen opettelua?

Anne, perhetyön ohjaaja

Kuva: Pixabay


 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva

Kun vanhemmuus vie voimat

Voihan ahdistus