OmppupiirakkaSyksy on tuonut mukanaan monenlaista kerättävää; omenia, sieniä ja puolukoita. Sieniä löysin pari litraa viimeiseltä metsäreissultani. Metsän kultaa eli suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. Niistä saa hyvää kastiketta, risottoa tai sienipiirakkaa. Olemme istuttaneet kaksi omenapuuta jo useampi vuosi sitten, mutta satoa emme ole niistä vielä saaneet. Onneksi toisille satoa on tullut yli omien tarpeiden. Olemme jo monena vuonna käyneet keräämässä ylimääräisiä omenia, joko tutuiltamme tai lahjoitetaan -ilmoituksen perusteella. Niistä on sitten syntynyt hilloa, omenahyvettä ja omppupiirakkaa.

Yhtenä sunnuntaina päätin jälleen leipoa ja testata syksyn hittireseptiä eli Kaikkien kehumaa omenapiirakkaa. Linkin reseptiin löydät klikkaamalla piirakan nimeä. Minulla on kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöt ovat aina olleet innokkaita leipojia, joten kysyin olisiko joku heistä kiinnostunut tulemaan leipomaan kanssani. Yksi toisensa jälkeen ilmoitti, että oli muuta tekemistä juuri nyt. Nuorimmainen kyllä ilmoitti, että voi tulla sitten nuolemaan kipot ja lusikat jälkikäteen. Käärin hihani ja aloitin homman yksin.

Pian mieleeni kuitenkin nousi kysymys. Miksi en ollut kysynyt poikaani leipomaan? Oletin ettei häntä todellakaan kiinnosta leipoa äidin kanssa. Päätin kuitenkin kysäistä asiaa häneltä itseltään, enkä tyytyä omiin aikuisen olettamuksiini. Ihmetyksekseni poika sanoi tulevansa mielellään ja oli jo kohta mukana kädet taikinassa. Meillä oli oikein mukavaa yhdessä. Kuinkahan monessa asiassa teemme olettamuksia ilman että vaivaudumme kysymään tai keskustelemaan itse asiasta? Kotona, töissä, koulussa? On helppoa olettaa asioita. Silloinhan kukaan tai mikään ei haasta meitä avartamaan mieltämme tai muuttamaan ennakkokäsityksiämme. Jospa tällä viikolla kokeiltaisiin ajatella jotain asiaa laatikon ulkopuolelta, eri tavalla kuin ennen. Kysyttäisiin ja kuunneltaisiin. 

Ja kyllä siitä tuli todellakin kaikkien kehumaa omenapiirakkaa. Paras hetki kuopukselle oli taikinan nuoleminen. Me muut nautimme leipomusta vaniljajäätelön kera. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä.

Marjo, perhetyöntekijä


                                                                                   (Kuva: Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitollisuuden ja onnellisuuden äärellä

Hemmotteluhetkiä

Lasten oikeuksien päivä