Vaaleanpunainen lokakuu

Olet ehkä huomannut, että lokakuu on ollut vaaleanpunainen. Tänä syksynä on ollut kaunis ruska puissa ja luonnon värimaailma on antanut parastaan. Revontulet, aamuruskot ja auringonlaskut ovat leikitelleet värikkäinä useita kertoja. Mediassa ja somessa on kirjoiteltu myös paljon vaaleanpunaiseen liittyen. On postailtu sydämiä facebooksivuille ja kiinnitetty Roosa-nauhoja rintapieliin. Perjantaina 12.10.2018 vietettiin Suomessa Roosa nauha-päivää. 

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjalla kerätään varoja suomalaiseen rintasyöpätutkimukseen sekä potilaille ja omaisille tarjottavaan asiantuntevaan neuvontaan. Roosa nauha -keräyksen viesti on välittää toivoa kaikille sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kampanjan tunnus on vaaleinpunainen silkkirusetti eli tietoisuusnauha, joka on rintasyövän vastaisen taistelun symboli ympäri maailmaa. Virallinen kampanja- ja keräyskuukausi on lokakuu. Tämän vuoden Roosa nauhan suunnitteli Anna Puu. Nauhassa on kultainen salama symboloimassa voimaa, juuri ihmisissä olevaa voimaa. "Yhdessä me ihmiset olemme luonnonvoimien kaltainen voima. Minä ja sinä voimme tehdä paljon syöpätutkimuksen edistämiseksi ja syövän selättämiseksi", Anna kertoo. 

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä länsimaissa. Noin joka kymmenes nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Rintasyöpädiagnooseja tulee Suomessa vuosittain yli 4 100 ihmiselle. 80 % rintasyöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua siitä, kun sairaus on todettu.

Koska rintasyöpä on niin yleinen sairaus, se koskettaa lähes jokaista suomalaista tavalla tai toisella. Usein joku tuttava tai sukulainen on sairastanut sitä. Moni on myös selvinnyt siitä. Rintojen tutkiminen joka kuukausi on tärkeää, jotta rintasyöpä löydetään mahdollisimman varhain. Se voi herättää meissä monenlaisia tunteita. Pelkoa, surua, toivoa ja myös huojentumista. Tästä linkistä www.tunnerintasi.fi pääset sivulle, jossa on hyvää tietoa  rintojen omatarkkailusta. Aloita jo tänään.

Marjo, perhetyöntekijä



                                                                                 (Kuva: Pixabay)


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva