Kiitollisuus


Mitä toivot tulevalta joululta ja juhla-ajalta? Kenties lepoa, kiireettömyyttä ja yhteistä aikaa perheen kesken. Omalla lahjatoivelistallani voisi olla läsnäoloa, halauksia, rakkautta, hyviä muistoja ja ennen kaikkea kiitollista mieltä. Näitä toivon lisää itselleni ja läheisilleni.

Intiaani keskusteli lapsenlapsensa kanssa. Hän sanoi: ”Kaikissa meissä asuu kaksi taistelevaa sutta. Toinen niistä on paha. Se on viha, pelko, kateus, mustasukkaisuus, suru, ylimielisyys, itsesääli ja valhe. Toinen on hyvä. Se on ilo, rauha, rakkaus, toivo, tyyneys, nöyryys, hyväntahtoisuus, myötätunto, totuus ja luottamus.” ”Kumpi susi voittaa?”, kysyi lapsi. ”Se, jota ruokit”, vastasi vanhus.

Tässä kertomuksessa piilee suuri viisaus. Se asia tai tunne, mille annamme elämässämme aikaa ja valtaa lisääntyy. Kun taas se mitä emme harjoita ja helli kutistuu. On esimerkiksi huomattu, että kiitolliset ihmiset ovat onnellisimpia ihmisiä. Riippumatta heidän varallisuudestaan, koulutuksestaan tai muista lähtökohdistaan. Small is all.

Minne kiinnitämme huomiomme, sinne menemme ja siellä olemme. Siksi kannattaa keskittyä positiiviseen. Se ei aina tule helposti tai edes luonnostaan. Mutta sitäkin voi harjoitella. Aamuisin voi herätessään heti miettiä ja kenties sanoa ääneenkin hyviä ja positiivia asioita kuten;

- Onpa ihana herätä uuteen päivään
- Tästä päivästä tulee hyvä päivä
- Olen kiitollinen ihanista lapsistani ja siitä terveyden määrästä mikä minulla tänään on
- Ihanaa, tänään paistaa aurinko
- Onpa hienoa tavata tänään ystäviä ja jakaa elämän asioita heidän kanssaan

Voimme huomata, kuinka päivä tosiaan alkaa paremmin. Asiat voivat mennä aivan samalla tavalla kuin aiemminkin. Mutta koemme asiat toisin, koska oma mieli on kiitollisempi ja positiivisempi. Vastoinkäyminen ei tunnukaan yhtä raskaalta kuin ennen ja pieni ilo tuntuukin suuremmalta. Samoin on jakamisen kanssa. Ilo jaettuna tuplaantuu ja suru jaettuna puolittuu.

On tutkittu, että yhden negatiivisen kommentin jälkeen tarvitaan 7-11 positiivista kommenttia, jotta negatiivisen kommentin painoarvo poistuu. Eli on todella tärkeää ruokkia sitä positiivista, jottei negatiivinen saa mielessämme liikaa valtaa. Myötätunto ja myötäinto ovat myös tärkeitä. Myötätunto sisältää sen, että tiedostaa toisen kärsimyksen, kokee empatiaa ja toimii jollakin tavalla lievittääkseen toisen kärsimystä. Myötäinto puolestaan iloitsee toisen onnistumisesta, innosta ja ilosta ja reagoi siihen.

Miten myötätuntoa voi edistää? Huomaamalla toisen tarpeet. Jakamalla omaa vaikeaa asiaa. Kehumalla, kiittämällä sekä puhumalla hyvää toisen selän takana ja myös kasvotusten. Myös yritämällä muuttaa omaa sisäistä puhettaan positiiviseksi.

Tässä tulikin ainakin itselle mieleen uusia ideoita perinteisten uuden vuoden lupausten tilalle. Jospa ensi vuonna miettisinkin joka päivä vähintään yhden kiitollisuuden aiheen ja sanoisin joka päivä jotain positiivista jollekin. Haastan sinut mukaan, levosta käsin kylläkin.

Oikein ihanaa joulun aikaa kaikille lukijoille!

Marjo, perhetyöntekijä

                                                                                          (Kuva: Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva