Naiseus ja ystävyys


Hyvää Naistenpäivää sinulle ihana, arvokas ja tärkeä nainen. Tämä maailma tarvitsee naisia. Naisten antama hoiva, hellyys ja huolenpito ovat korvaamattomia. Naisissa monesti yhdistyy herkkyys ja henkinen voima. Naiset ovat herkkiä aistimaan tunnetiloja ja tilanteita, mutta myös tiikeriemon lailla valmiita puolustamaan sitä, joka puolustamista tarvitsee. Monesti puhutaan, että naisten kesken voi olla keskinäistä kyräilyä ja kilpailua. On jopa sanonta, että nainen on naiselle susi. En halua ja suostu tätä uskomaan.

Olen huomannut, että naiset ovat solidaarisia toisilleen ja valmiita auttamaan toisiaan.  He vetävät yhtä köyttä ja heidän keskinäisessä yhteistyössään on voimaa. Ajatellaan vaikka sota-ajan naisia. Kotona he joutuivat selviytymään silloin lastensa kanssa maataloustöistä ja kotitöistä huolineen ja murheineen.  Naiset auttoivat toisiaan. Myös rintamalla lotat olivat tärkeässä ja todella haastavassa tehtävässä. Sielläkin lotat tukeutuivat toisiinsa.

Tämän päivän supernaisia ovat mielestäni yksinhuoltajaäidit. He huolehtivat lapsistaan kirjaimellisesti yötä päivää. He joutuvat usein täyttämään niin äidin kuin isänkin roolia. He ottavat yksin vastaan lapsen kiukun, väsymyksen, turhautumisen ja pettymyksen. Päivästä toiseen. Mutta he saavat myös pusut, halit ja lasten ehdottoman rakkauden osakseen. Ihailen heidän voimaa, sinnikkyyttä ja rakkautta. Myös yh-äitien apu toisilleen on todella koskettavaa. He auttavat aina toisiaan, jos suinkin pystyvät. Kuuntelevat toinen toistensa murheita, hehkuttavat toisen onnistumisille ja iloille sekä auttavat toisiaan lastenhoidossa. Heidän yhteisöllisyydestään on paljon opittavaa.

Muutama viikko sitten oli ystävänpäivä. Yhdysvalloissa se helposti mielletään rakastavaisten päiväksi, mutta Suomessa on silloin tapana muistaa hyviä ystäviä. Toiset lähettävät kortteja tai mukavia viestejä ystävilleen, jotkut ostavat lahjoja tai suklaata toisilleen, toiset menevät yhdessä syömään tai viettävät muuten vain aikaa yhdessä. Millä tavalla sinä muistit ja yllätit ystävääsi? Entäpä miten tulit tai olisit halunnut itse tulla huomioiduksi?

Ystävä ymmärtää sinua ja kuuntelee sinua. Ystävä haluaa sinulle hyvää ja viihtyy kanssasi. Ystävälle voit kertoa surusi ja ilosi. Ystävän kanssa voit hassutella. Ystävään voit luottaa ja häneltä voit pyytää apua, kun sitä tarvitset.

Ystävyys on myös kaksisuuntaista. Ystävänä sinäkin ymmärrät ja kuuntelet. Autat kun voit ja haluat hyvää toiselle. Mutta ystävyydessä ei silti laskelmoida. Mitä minä saan ja hyödyn tästä? Ei, vaan itseasiassa antaessaan saa itsekin enemmän.

Kun huomaat, että joku on aina yksin tai yksinäisen oloinen, mene juttelemaan ja kysymään kuulumisia. Ota kaikki uudetkin mukaan porukkaan kerhoissa, joissa käyt. Joskus hymy tai ystävällinen sana voi pelastaa toisen päivän. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla itselläsi ole yhtään ystävää ala olla ystävä toisille. Kun uskallat avautua ja jakaa omia ajatuksiasi ja tunteitasi, niin toisenkin on helpompi jakaa omaa sisintään sinulle.

Nautitaan naiseudesta ja ystävyydestä.

Marjo, perhetyöntekijä


                                                                                         (kuva: Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitollisuuden ja onnellisuuden äärellä

Hemmotteluhetkiä

Lasten oikeuksien päivä