Kehu ja kannusta lapsiasi


Vanha kansa sanoi joskus; älä kehu lasta, ettei hän ylpisty. Tämän sanonnan paikkansapitävyys on kumottu useaan kertaan kasvatusalan ammattilaisten piirissä. On todettu, että paljon kehuja vanhemmiltaan saavat lapset kehittävät hyvän itsetunnon. He myös todennäköisemmin kehuvat muita.

Kukaan ei saavuta erinomaisia tuloksia ilman välietappeja matkan varrella. Siksi on tärkeää kehua aina kun siihen on vähänkään aihetta. Kehu yrityksiä, älä aina keskity tuloksiin. Tulokset paranevat, kun yrityksiä kehutaan.

On epärealistista odottaa lapsen toimivan ilman kehuja tai palkintoja. Lapsi oppii käyttäytymään tietyllä tavalla vahvistamalla kyseistä tapaa. Kehuminen vahvistaa ja lisää lapsen myönteistä käytöstä tietoisesti. Kehuminen voi aluksi tuntua teeskentelyltä, kuten mikä tahansa uusi käyttäytymistapa. Kuitenkin mitä enemmän kehut, sitä luonnollisemmalta se alkaa tuntua.

Tuleeko käytöksen muuttua ennen kehumista? Tässä voi ajautua umpikujaan. On epätodennäköistä, että lapsi pystyy itse oma-aloitteisesti muuttamaan käytöstään. Jonkun on katkaistava kielteisen vuorovaikutuksen kierre ja se on vanhempien tehtävä.

Jotkut lapset tuntuvat omaksuneen kielteisen käsityksen itsestään ja vanhempien tarjotessa heille vaihtoehtoista, myönteistä kuvaa itsestään on heidän vaikea hyväksyä sitä ja he mieluummin takertuvat kielteiseen minä-kuvaansa. Vaikka ”vaikeiden” lasten kehuminen ja palkitseminen on työlästä, he tarvitsisivat sitä vielä enemmän kuin muut lapset.

Hyvin usein vanhemmat, jotka eivät kehu lapsiaan, ovat ihmisiä, jotka eivät kehu itseäänkään. He ovat usein kriittisiä itselleen virheistään, ristiriitatilanteista ja vaikeuksistaan. Heidän sisäinen puheensa itselleen ei ole kannustavaa ja kehuvaa, vaan negatiivista ja moittivaa. Positiivista sisäistä puhetta voi alkaa tietoisesti opetella. Heti herättyään voi katsoa peiliin ja sanoa: ”Tästä päivästä tulee hyvä päivä. Olenpa minä pirteän näköinen tänään. Tulen varmasti onnistumaan tämän päivän tehtävissäni hyvin. Olen kyllä aika ihana.” Kun oppii ja opettelee itsensä kehumista ja arvostamista, on myös helpompaa kehua ja arvostaa muita sekä ilmaista se heille.

Lapset saavat helposti osakseen paljon käskyjä ja kritiikkiä, mutta vain vähän kehuja. Älä vaivaa mieltäsi, sillä milloin ja miten annat myönteisen palautteen. Kannusta ja kehu aina huomatessasi hyvää käytöstä. Ole täsmällinen ja kuvaile toimintaa, mikä oli mielestäsi hyvää. ”Olen iloinen, kun sanoit kiitos.”

Jakamista tulisi kehua sillä hetkellä, kun lapsi oikeasti jakaa lelunsa sisarensa kanssa. Kehumisen tehoa voi lisätä omalla innostusta huokuvalla olemuksella. Älä yhdistä kehuja ja moitteita. Kehu välittömästi. Keskity siihen käytökseen, jota haluat vahvistaa. Käytöksen ei tarvitse olla täydellistä ansaitakseen tunnustusta. Kannusta lasta kehumaan itseään ja muita. Hyvää käytöstä voi vahvistaa halauksella, huomion antamisella, hymyllä ja sanallisesti. Kannustaminen ja kehuminen saa lapsesi kukoistamaan ja puhkeamaan kukkaan.

Kesähaasteena olkoon meille kaikille kehua ja kannustaa lapsiamme niin paljon kuin suinkin ehdimme, huomaamme ja jaksamme. Katsotaan sitten syksyllä millaisia tuloksia myönteinen suhtautuminen, palaute ja kannustaminen onkaan saanut aikaan. Iloista kesää kaikille!

Marjo, perhetyöntekijä


                                                                      (Kuva: Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitollisuuden ja onnellisuuden äärellä

Hemmotteluhetkiä

Lasten oikeuksien päivä