Rakkaushormonit
Oletko kuullut rakkaushormoneista? Oksitosiini tunnetaan rakkaushormonina sen monien hyvien vaikutusten vuoksi. Oksitosiinin yksi tärkeimmistä tehtävistä on auttaa lapsi maailmaan synnytyksessä, mahdollistaa maidontuotanto imetystä varten ja muodostaa rakastava ja huolehtiva äiti-lapsi-suhde. Oksitosiini herättää hoivavietin ja on yhteydessä mielihyvän tunteeseen.
Tästä hyvän olon tunteesta on tehty monia tutkimuksia ja sen on havaittu lisäävän empatiaa, yhteistyöhalua, anteliaisuutta ja ihmisten luottamusta toisiinsa. Oksitosiini auttaa sosiaalisten vihjeiden ja ilmeiden tunnistamista sekä saa muut tuntumaan helpommin lähestyttäviltä. Lisäksi oksitosiini vähentää sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja hermostuneisuutta. Oksitosiini edistää myös uskollisuutta.
Oksitosiini liittyy kohtaamiseen ja kosketukseen. Pienet vauvat menehtyvät ilman kosketusta, todennäköisesti juuri oksitosiinivajeen vuoksi. Oksitosiini on tärkeässä asemassa myös aikuisena. Pystymme aktivoimaan oksitosiinin eritystä esimerkiksi halaamalla ja silmiin katsomalla. Myös saunominen ja seksi lisäävät oksitosiinia ja huuhtelevat kehosta stressihormoneja. On muitakin rakkaushormoneja.
Lääkäri Emilia Vuorisalmi puhuu kolmesta rakkaushormonista, joiden tasapaino on ihmisen elämässä olennaista. Ne ovat oksitosiini, dopamiini ja serotoniini. Niillä kaikilla on lukuisia tehtäviä. Vuorisalmi on kirjoittanut kirjan; Sekaisin lovesta, rakkaustieteiden käsikirja.
Jos parisuhdetta ei ole, on tärkeä miettiä, mistä kestävistä lähteistä voi kerätä puuttuvia hormoneja. Silloin on hyvä hetki pysähtyä ja selvittää, kuka minä olen, mistä nautin, ja mikä minulle on tärkeää. Hormonit voivat löytyä niin työstä kuin harrastuksesta tai arjen kohtaamisista.
Serotoniini on kudoshormoni ja aivojen välittäjäaine. Sen toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan, vireystilaan ja ruokahaluun. Serotoniinin vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa myös impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä. Koska serotoniini on pimeähormoni melatoniinin esiaste, sen puute vaikuttaa jossain määrin myös nukkumiseen.
Serotoniinista yli 80 prosenttia muodostuu suolistossa. Nykytutkimuksen perusteella näyttää siltä, että myös suoliston mikrobien tuottamilla hormoneilla on suora yhteys mieleen. Suolistoystävällisen ruoan merkitys on siis suoliston kautta tärkeää myös mielelle. Prebioottinen ruoka, ja viljoista etenkin kaura vaikuttavat hyvänlaatuisten mikrobien kasvuun. Prebiootit lisäävät suolistossa tiettyjen hyödyllisten mikrobien määrää eli takaavat probiooteille miellyttävät olosuhteet. Prebiootteja on luontaisesti muun muassa parsassa, artisokassa, sipulissa ja soijapavuissa.
Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi. Se tehostaa myös oppimista. Luovuus, merkityksellinen tekeminen ja unelmia kohti eteneminen lisäävät dopamiinin eritystä.
Meidän sisällämme on siis "lääkkeitä" valmiina, ja esimerkiksi nukkuessa elimistö korjaa paljon itseään, ja hyvässä tasapainossa virtaavat rakkaushormonit toimivat lääkkeen tavoin.
Millä tavoin voit itse vaikuttaa rakkaushormonien määrään ja lisätä niitä?
Kosketa - halaa, suukota, silitä, hiero, sauno, loikoile ammeessa, ota lämmin suihku
Kehu - puhu kauniisti muille ja itsellesi
Ole läsnä - kuuntele toisia, kuuntele itseäsi ja kuuntele luonnon rauhaa, elä hetkessä
Naura - tartuta hymyä ja levitä naurua
Hiljenny - pysähdy, rauhoitu, ota aikaa itsellesi ja hiljaisuudelle, tunne tasapaino
Liiku - käy kävelyllä, venyttele, ui, kiipeä, hiihdä, luistele
Itke - tunteiden ilmaisu lievittää stressiä, vapauta tunteet ja päästä kyyneleet valumaan
Anna - anna aikaa, auta muita ja ole kiitollinen
Luo - maalaa, piirrä, kudo, virkkaa, kirjo, leiki, askartele, leivo, kirjoita, laula ja soita
Hoivaa - silitä lemmikkiäsi , halaa lastasi ja pidä huolta toisesta
Nauti - hyvä ruoka; parempi mieli, syö terveellisesti ja monipuolisesti, juo paljon vettä
Marjo, perhetyöntekijä
(Kuva: Pixabay)