Yksi hyvä teko päivässä

Monesti keskitymme itseemme ja omaan hyvinvointiimme. Mikä on minulle parasta tai mikä on minun edun mukaista? On toki tärkeää pitää huolta itsestään. Todella tärkeää. Kun me voimme hyvin, meillä on silloin energiaa ja voimavaroja satsata myös muihin. Omiin rakkaisiin ja läheisiin sekä ystäviin ja tuttuihin. Ehkä joskus jopa tuntemattomiin.


Lomalla minulle tuli mieleen, että voisin joka päivä alkaa tekemään jonkun hyvän teon. Teemme toki paljonkin hyviä tekoja ja asioita päivittäin, mutta aloin miettiä keinoja miten ja ketä tänään ilahduttaisin. Yhtenä päivänä kerättyäni mustikoita vein rasiallisen niitä myös ikääntyvälle naapurilleni. Ajattelin, ettei hän itse ole ehkä tänä vuonna enää jaksanut niitä poimia. Toisena päivänä laitoin rohkaisevan teksiviestin tutulleni, jolla tiesin olevan vaikeaa. Kolmantena päivänä tein lasten lempiruokaa. Neljäntenä päivänä annoin kassajonossa vanhuksen mennä minun ohi, kun hänellä oli vain muutama ostos ja minulla oli ostoskärryt täynnä. Viidentenä päivänä annoin hartiahieronnan. Jne.


Huomasin, että tämähän on tosi kivaa. Tulee itsellekin todella hyvä mieli. Eikä sen hyvän teon tarvitse olla mikään suuren suuri asia. En myöskään ottanut paineita siitä, että nyt pitää jotain erikoista hyvää keksiä ja tehdä. Mutta jos mieleen tuli, jokin idea hyvästä teosta, niin lähdin sitä toteuttamaan. Arjen askareisiinkin saa kivan lisän, kun tekeekin sen hyvänä tekona toiselle, eikä pakollisena velvollisuutena tai arkisena rutiinina.


Monesti meidän mieli ja oma suhtautuminen vaikuttavat todella paljon asioihin. Asenne vaikuttaa myös meidän omaan jaksamiseen. Kun haluaa olla kiitollinen, pyrkii ajattelemaan positiivisesti, etsii asioista sen hyvän puolen, on itse valmis oppimaan ja opettelemaan uutta, niin asiat on helpompia kohdata ja kantaa. Myös ne vaikeat. Onnellisuus ei tarkoita, että kaikki asiat sujuisivat aina täydellisesti tai edes hyvin. Onnellisuus tarkoittaa tyytyväisyyttä siihen mitä on. Opettajani ala-asteella piti sananlaskuista ja sanonnoista. Hän toisti usein yhtä, joka on erityisesti jäänyt mieleeni. Se menee näin: "Ei onni ole sitä, että saa mitä tahtoo, vaan tyytyväisyyttä siihen mitä on."


Meille on jokaiselle annettu paljon hyvää, jota voimme jakaa toisillemmekin. Ilo, hymy, ystävällinen sana, kuunteleva korva, auttava käsi ja lämmin sydän eivät maksa mitään. Ne eivät edes vähene tai kulu, kun niitä jakaa ja käyttää. On ihana huomata, että hyvillä teoilla onkin jotain merkitystä jollekin.


Jostain luin artikkelin siitä, kuinka masennus on todella yleistä tänä päivänä. Joka ikäryhmässä, mutta varsinkin nuorten keskuudessa. Artikkelissa kerrottiin, että haastatellut nuoret olivat maininneet yhdeksi isoksi syyksi masennukseensa kokemuksensa elämän tarkoituksettomuudesta ja omasta tarpeettomuudestaan. He kokivat, ettei heillä on mitään tarkoitusta tai tehtävää. Masennukseen on toki muitakin syitä ja se on sairaus, joka voi olla lievä tai hyvinkin syvä. Siihen voi tarvita lääkitystä ja terapiaakin. Eikä siihen sairastuminen useinkaan ole pelkästä asenteesta kiinni, vaan se on monien tekijöiden summa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi kriisit, traumat, geenit, aivokemia ja jossain määrin myös olosuhteet. Uskon kuitenkin myös siihen, että ihmiset tarvitsevat tarkoitusta elämäänsä. 


Haluankin haastaa teidät kaikki kokeilemaan yhtä hyvää tekoa päivässä ja katsomaan mitä tapahtuu. Se hyvä teko voi olla vaikka aamupuuron keittäminen perheelle. Niinkin arkinen ja jokapäiväinen asia. Mutta kun sen tekee tietoisesti, hyvällä mielin ja hymyssä suin, palveluksena muille, se ei enää olekaan tavallista arkea. Se nostaa sinut arjen yläpuolelle nauttimaan juuri siitä hetkestä, juuri niistä rakkaista ympärilläsi ja veikkaanpa, että tuo muutos asenteessasi ei jää muiltakaan huomaamatta. Laitetaan hyvä kiertämään! Ainakin yhdesti päivässä.


Marjo, perhetyöntekijä


Kuva: Pixabay

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva