Uusi vuosi ja uudet kujeet

Uuden vuoden alkaessa tehdään usein lupauksia. Lupauksia laihduttaa, lopettaa tupakanpoltto ja olla parempi äiti tai ystävä. Kaikki nuo ovat ihan hyviä asioita ja tavoitteita, mutta tyssäävätkö ne heti ensimmäisen takapakin tai repsahduksen koittaessa? Millainen olisi uuden vuoden lupaus, jonka voisi pitää? Miten sen voisi saavuttaa?

Luin juuri kirjoituksen kottikärryistä. Kottikärryt on suunniteltu kuormaa varten. Ne voidaan täyttää erilaisilla asioilla, kuten esimerkiksi työllä, opiskelulla, vanhemmuudella ja erilaisilla muilla vastuilla. Jos kuormassa on sopivasti täytettä, sitä on helppo liikuttaa. Varsinkin, jos kottikärryjen rengas on pumpattu täyteen. Millä tuota rengasta sitten tulisi pumpata? Kaikella sillä, mikä sinua lataa. Kirjoilla, kävelylenkeillä, kutomisella, taiteilulla, tapaamalla ystäviä, harrastuksilla, saunomisella, leipomisella tai vaikka viltin alle käpertymisellä ja musiikin kuuntelulla. Eri ihmisiä lataa erilaiset asiat. Toisia lataa aktiivinen touhuaminen ja toisia rauhoittuminen. Siihen vaikuttaa myös se millainen olet ja toisaalta se millainen on työsi. Hektisen työn vastapainoksi tarvitsee ehkä rauhoittumista, istumatyöläisen keho kaipaa liikuntaa, liukuhihnatyötä tekevä haluaa ehkä ratkoa sudokuja tai pelata shakkia vapaa-aikanaan, kun taas vaativaa ajatustyötä tekevä haluaakin tyhjentää päänsä lenkkipolulla tai maalaamalla esimerkiksi. Mitä enemmän kottikärryissä on kuormaa, sitä enemmän tarvitaan ilmaa renkaaseen eli sitä latautumista, ettei uuvu. Jos huomaat uupumista, täytä rengasta eli lataa itseäsi. Jos sekään ei riitä, niin tyhjennä ja raivaa hieman pois kärrystä sisältöä. Moni huomaamattaan tekee päinvastoin eli vähentää ilmaa renkaasta, mutta kuorman pitääkin samana, jolloin uupumus vain pahenee.

Mielestäni tämän hyvän ja opettavaisen kuvauksen tärkeimpänä pointtina on kuunnella itseään, sisintään, mieltymyksiään, arvojaan, siis sydäntään. Kuuntele voimavarojasi, kuuntele mikä on sinulle mieleistä ja lataavaa tekemistä. Mistä saat iloa ja voimaa? Mikä auttaa sinua jaksamaan arjessa paremmin kokonaisvaltaisesti? Voi olla, että se on myös jokin sama asia kuin perinteisissä uuden vuoden lupauksissa on. Mutta erona tässä ajattelumallissa on se, että tämä muutos kumpuaakin sisältä. Sinä valitset itse hyvää itsellesi, et ainoastaan tammikuun ajan himourheillen ja nälässä kituuttaen, vaan koko vuoden ajan lempeästi itseäsi ja omaa hyvinvointiasi kuunnellen. Mihinkään ei ole kiire. Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta tiedät itse, oletko ylipäätään menossa sinne suuntaan mihin haluaisit. Jos olet menossa eri suuntaan kuin haluaisit, vaihda suuntaa. Pienet askeleet riittävät. Jos olet jämähtänyt paikallesi, mieti mikä olisi pienin mahdollinen muutos parempaan ja tee se, niin pääset taas eteenpäin oman hyvinvoinnin tiellä.

En tehnyt varsinaisia uuden vuoden lupauksia tällä kertaa. Päätin ottaa pieniä askeleita lisätäkseni omaa hyvinvointiani tulevana vuonna. Pähkinänkuoressa lisätä liikuntaa ja muita hyvää mieltä tuovia asioita sekä vähentää herkuttelua. Mitä tämä sitten konkreettisesti voisi tarkoittaa? Ajattelin, tulevana vuonna liikkua ja nauttia niistä lajeista viikoittain, jotka ovat itselleni mieleisiä eli kävelystä, uinnista ja kevään tullen myös pyöräilystä. Päivittäinen liikunta-annos tekee minulle hyvää, mutta tiedän etten aina ehdi tai jaksa. Nautin joskus välipäivistä hyvällä omallatunnolla. Toisena askeleena pyrin arkena syömään säännöllisesti, järkevästi sekä suhteellisen terveellisesti ja sitten viikonloppuisin sallin itselleni vähän enemmän herkuttelua. Kolmantena asiana haluan lisätä arkeeni muitakin juuri minua palauttavia asioita kuten saunomista, lukemista ja käsitöitä.

Miten sitten olla parempi äiti tai ystävä? Luulen, että sydämestään käsin eläminen poikii myös muutoksia ihmissuhteisiin. Vanha sananlasku sanoo: ”Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi – siellä on koko elämäsi lähde.” Se tarkoittanee sitä, että kuuntelee sydäntään, omaatuntoaan, tarpeitaan, tunteitaan ja pohtii niitä sekä reaktioitaan. Miksi tämä asia nostattaa tunteet pintaan tai miksi tämä asia tuntuu niin hyvältä? Kun on tyytyväisempi ja jaksavampi kaiken kaikkiaan, niin on sitä myös äitinä ja ystävänä. Oppii arvostamaan taas enemmän yhteistä aikaa ja nimenomaan sitä suhdetta. Jos suhde itseen ja omaan sydämeen on katki tai tukkoinen, on vaikea olla yhteydessä myöskään muihin. Ollakseen tasapainossa on usein löydettävä se kultainen keskitie, jossa huomaa, ettei ole maailman napa, mutta silti tärkeä, ainutlaatuinen ja arvokas. Tiesitkö, että olet aarre, oikea timantti? Tänäkin vuonna voit sädehtimiselläsi ilahduttaa muita ja kirkastaa heidänkin päiväänsä omasi lisäksi. Ihana sinä!

Marjo, perhetyöntekijä



(kuva: Pixabay)


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva