Miten voisin vahvistaa ihmissuhteitani?

Oletko tyytyväinen ihmissuhteisiisi? Ovatko ne sellaisia kuin haluaisit? Onko niitä riittävästi? Voitko jakaa asioita toisten kanssa? Saatko iloa ja hyväksyntää osaksesi? Osaatko kannustaa toisia?

Voit nyt ajatella jotain ihmissuhdettasi, jonka toivoisit paranevan, syvenevän tai lähentyvän. Se voi olla esimerkiksi suhde lapseesi, äitiisi, siskoosi, ystävääsi tai puolisoosi. On joitakin asioita, joiden avulla voit saada suhteesi toimimaan paremmin. Tarkastellaan niitä hieman yhdessä.

Yhteys ja ystävyys – Jotta yhteys syntyy ja säilyy, se tarvitsee yhdessä vietettyä aikaa. Keskusteluja, juttelua, yhdessä tekemistä ja olemista. Vaali yhteistä aikaa, pidä sitä tärkeänä. Merkkaa vaikka kalenteriin, milloin ja mitä teet yhdessä läheisesi kanssa. Opettele tuntemaan läheisesi ja hänen mietteensä, tunteensa ja tarpeensa paremmin. Jaa myös omia vastaavia asioita hänen kanssaan. Kaksisuuntainen tie ei ruohoitu.

Arvostus ja kunnioitus – Yksi parhaista asioista mitä läheisellesi voit antaa on arvostus. Se että iloitset hänestä, kehut ja kannustat, antaa paljon niin hänelle kuin itsellesikin. Siitä lähtee hyvän kehä liikkeelle. Ei tarvitse odottaa, että toinen alkaisi osoittamaan arvostusta, vaan voi itse ryhtyä ensin ja katsoa mitä hyvää se poikii. Maailmassa on ihan tarpeeksi arvostelua, mutta liian vähän arvostusta. Arvostus kytkeytyy myös läheisesti arvoon. Arvossa kyse ei ole teoista, vaan siitä kuka todella on ja hyväksynnästä. Kun pitää toista arvossa, myös kunnioittaa häntä. Silloin kohtelee häntä hyvin sekä puhuu kunnioittavasti ja kauniisti toiselle. Hyvä tulee aina takaisin.

Nauru ja itku – Hyväntahtoinen nauru yhdistää ihmisiä. Nauru ja huumori ovat lääke moneen vaivaan. Myös itselle ja omille kommelluksilleen voi opetella nauramaan. Aina kaiken ei tarvitse olla haudan vakavaa. Naurua tarvitaan enemmän kuin kyyneliä, mutta molemmilla on oma paikkansa ja aikansa elämässä. Surun ja itkunkin voi jakaa. Se vaatii kylläkin toiseen luottamista. Sitä, että uskaltaa olla haavoittuva toisen edessä. Luottamusta siihen, että toinen haluaa nostaa, eikä painaa alas. Jaettu ilo on kaksinkertainen, kun taas jaettu suru puolittuu.

Hellyys ja huomioiminen – Hellyyttä ei tarvitse säästellä. Pienet eleet merkitsevät paljon. Halaus, ystävällinen kosketus, hyväksyvä katse, lempeä sana, kuunteleminen, täyden huomion antaminen toiselle tai kenties pieni hartiahieronta ovat osoituksia toiselle hänen tärkeydestään. Tällainen huomioiminen on merkittävää erityisesti tänä aikana, kun huomiomme niin kovin usein suuntautuu puhelimeen tai mediaan ihmisten sijaan. Ei ne suuret saavutukset ja retket, vaan pienet merkitykselliset kohtaamisen hetket!

Valitse nyt mielessäsi joku ihminen, jonka kanssa voit alkaa harjoitella näitä keinoja tulevana viikkona. Aina voi oppia ja opetella uutta, aikuisenakin. Ihanaa viikkoa sinulle!

 

Marjo, perhetyöntekijä


                                                                        (kuva: pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva