Lasten oikeuksien päivä

Keväällä toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan äitienpäivää ja syksyllä marraskuun toisena sunnuntaina isänpäivää, joka onkin aivan tuota pikaa. Juhlat ovat kivoja ja tärkeitä. Niihin kuuluu perinteitä ja ne tuottavat mielihyvää niille keitä juhlitaan ja varmasti muillekin. Niitä juhlitaan joka vuosi samaan aikaan ja niihin valmistaudutaan päiväkodeissa, kouluissa ja kotona jo etukäteen, hyvissä ajoin.

Oma lapseni ihmetteli kerran, että miksi ei sitten ole samanlaista lapsenpäivää kuin isänpäivä ja äitienpäivä. Se oli mielestäni erittäin hyvä kysymys. Selitin hänelle, että lasten oikeuksien päivä on aina 20.11., joka tänä vuonna osuu lauantaille. Jatkoin, että on itseasiassa kokonainen lasten oikeuksien viikko, jolloin lapsia ja heidän oikeuksiaan pidetään yhteiskunnallisesti esillä ja kaupunki, järjestöt sekä liikuntaseurat saattavat järjestää usein jotain lasten tapahtumia esimerkiksi.

Tämä vastaus ei tyydyttänyt lastani. Hän kysyi, miksei hän saa aamiaista sänkyyn ja kortteja ja lahjoja, ihan niin kuin isät ja äiditkin. Hän oli niin oikeassa. Miksi lasten oikeuksien päivää ei voisi juhlia samalla tavoin kuin isänpäivää ja äitienpäivää eli lastenpäivänä? Oletko sinä koskaan pohtinut samaa? Yhdessähän me voimme alkaa viettää lastenpäivää uudella tavalla ja luoda siihen uusia perinteitä.

YK:n yleiskokous suositteli vuonna 1954, että kaikki maat alkaisivat viettää kansainvälistä lasten päivää. Päivän vietto vaihtelee maittain, mutta virallisena merkkipäivänä pidetään marraskuun 20. päivää. Tuona päivänä yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen vuonna 1959. 

Lapsen oikeuksien sopimus turvaa lasten erityisiä tarpeita ja etua. Sopimuksen neljä yleistä periaatetta ovat syrjinnän kielto, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehitykseen sekä oikeus osallistua ja tulla kuuluksi.

Lapsen oikeuksien päivän tarkoituksena on muistuttaa lasten asemasta ja lasten hyvinvoinnin edistämisen tärkeydestä kaikkialla maailmassa. Lapsen oikeuksien sopimus on ainoa ihmisoikeussopimus, joka sisältää tiedotusvelvoitteet. Tästä huolimatta lapsille kuuluvista oikeuksista tiedetään kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, aivan liian vähän. (ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-lasten-paiva-lasten-oikeuksien-paiva)

Tänä vuonna ajattelin ainakin itse ensimmäistä kertaa yllättää lapseni viettämällä lasten oikeuksien päivää lastenpäivänä. He saavat minulta aamiaisen sänkyyn sekä kortin, jossa kehun ja kiitän heitä jokaista yksilöllisesti juuri siitä mitä he kukin ovat. Hienoja, ainutlaatuisia, persoonallisia omia yksilöitään. Laitan myös jokaisen omia vahvuuksia korttiin ja toki isot rakkauden tunnustukset. Tuskin maltan odottaa tuota lauantaita.

Tästä linkistä löydät lasten oikeuksien sopimuksen lyhennettynä. Se on hyvä lukea läpi ihan jokaisen.

https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-lyhennettyna/


Marjo, perhetyöntekijä

                                                                                (Kuva: Pixabay)

            

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva