Hyvä hoivakokemus

Tutkimukset kertovat, että lapsi, jolla on yksikin turvallinen aikuinen elämässään, pärjää paremmin kuin sellainen, jolla ei ole ketään kenen puoleen kääntyä. Tuo aikuinen voi olla oma vanhempi, isovanhempi, opettaja, naapuri, kirjastonhoitaja tai periaatteessa kuka tahansa, joka tukee, kuuntelee, kehuu tai juttelee jokseenkin säännöllisesti lapsen kanssa.

Mieti nyt hetki oliko sinulla lapsena joku tällainen aikuinen elämässäsi?

Sinulla on voinut olla yksi läpi elämäsi tai useita eri aikuisia tukenasi elämäsi eri aikoina. Tai useita koko lapsuutesi ajan, tai ei ketään missään vaiheessa.

Kuka oli se ihminen, joka toi sinulle hyvän ja turvallisen olon lapsena? Miten hän auttoi sinua konkreettisesti lapsuudessasi? Millaiseksi hän sai sinun olosi tuntumaan?

Kenties se oli jotain tekoja, esim. naapuri moikkasi, kysyi kuulumisia ja tarjosi pullaa. Tai kenties sitä on vaikea sanoittaa. Ehkä se on ollut enemmänkin hyvää asennetta sinua kohtaan. Olet saattanut tuntea itsesi nähdyksi, kuulluksi, hyväksytyksi ja arvokkaaksi.

Sanotaan, että emme välttämättä muista kovin pitkään ja tarkasti sanoja mitä meille on sanottu, mutta emme koskaan unohda sitä, miltä nuo sanat tai teot ovat meistä tuntuneet.

”Ihmiset unohtavat mitä sanoit. Ihmiset unohtavat mitä teit. Mutta he eivät koskaan unohda mitä sait heidät tuntemaan.” – Maya Angelon

Mieti nyt mielessäsi onko sinulla jokin erityinen tapahtuma tai hoivakokemus jäänyt lapsuudestasi mieleen hyvänä ja kannattelevana kokemuksena?

Hyvän hoivakokemuksen voi valjastaa itselleen oman mielen ja itsemyötätunnon keitaaksi, jonka ääreen voi palata aina uudelleen ja uudelleen lataamaan henkisiä akkujaan. Eli mielikuvissaan voi palata tuohon voimauttavaan ja hyvään hoiva- ja vuorovaikutushetkeen. Muistella sitä. Mitä silloin tapahtui? Mitä sanoja sanottiin? Kuuluiko muita ääniä, tuoksuja, makuja? Miltä ympäristö näytti? Miltä sinusta tuntui? Mitä ajatuksia sinulla heräsi? Miten vastasit tai reagoit tilanteeseen?

Mitä ajattelet oman lapsesi tarvitsevan sinulta? Mieti kokonaisvaltaista hoivaa eli sekä fyysisestä että henkisestä huolenpitoa?

Voit aina palata tuohon omaan hyvän hoivan kokemukseen, kun sinulla on vaikeaa, tarvitset kannattelua ja myötätuntoa. Myös silloin kun mietit millaista hoivaa oma lapsesi tarvitsisi, saat tuosta omasta hyvästä hoivakokemuksestasi hyvän suuntaviivan, siihen mitä omakin lapsesi saattaisi sinulta tarvita.

Välillä kun lapsi vaatii ja tarvitsee niin paljon voi itsestä tuntua, että mitä voin antaa, kun itsekin vielä tarvitsisin apua, huomiota, hyväksyntää ja hellyyttä. Silloin on hyvä ottaa pieni rauhallinen hetki itselle ja palata omiin hyviin hoivakokemuksiin ja ammentaa niistä voimaa.

”Miten kohtelemme lapsia, vaikuttaa suoraan siihen, mitä he uskovat itsestään.” – Ariadna Brill

Ole sellainen vanhempi, jota itse olisit tarvinnut, kun olit pieni!

Marjo, perhetyön ohjaaja

 

                                                                                (Kuva:Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva