Karjalanpiirakat

Pojan kotitaloustuntien läksyksi tuli tehdä alusta asti itse karjalanpiirakoita kotona. Äitini on loistava piirakoiden tekijä ja on neuvonut kahta vanhempaakin lastani saman läksyn kanssa aikoinaan. Itsekin olen ollut äitini opissa muutamia kertoja. En ole kuitenkaan opetellut hyvin tuota aluevaltausta, koska äitini osaa homman vaan niin paljon paremmin ja hän on pitänyt meidät hyvin piirakoissa.

Nytkin olisimme mieluusti pyytäneet äitiäni opettajaksi, mutta emme voineet vallitsevan pandemian vuoksi, varsinkin kun hän on jo yli 70 vuotias. Soitimme puhelun hänelle kuitenkin ja saimme hänen oman reseptinsä karjalanpiirakoihin sekä tarkat ohjeet kuinka edetä piirakkatalkoissamme. Iso osa sunnuntai päivää leipomisessa vierähtikin, kun ensin piti keittää ja jäähdyttää riisipuuro, jonka jälkeen taikina tehtiin. Sitten taikina leivottiin pötköksi, joka leikattiin paloihin, kaulittiin, puurotettiin, rypytettiin, paistettiin ja voideltiin. Viimeisenä olikin minun lempiosuus eli maistaminen. Hyviä olivat ja kaiken vaivan arvoisia.

Nyt haluan jakaa reseptin teidän kanssa ja rohkaista kaikkia kokeilemaan piirakoiden leipomista. Lapsista, ainakin isommista, on apua leipomisen eri vaiheissa ja siitä voi tulla koko perheen hauska puuha yhdeksi päiväksi. Karjalanpiirakat eivät ehkä ole perinteinen pääsiäsruoka,  mutta mielestäni sopivat aina juhlapöytään munavoin kera.

Riisipuuro:

1 litra punaista maitoa
1,5 dl puuroriisiä
suolaa

Laita kaikki ainekset haudekattilaan ja hauduta 1,5 tuntia välillä sekoittaen. Jäähdytä kun puuro on valmista.

Taikina:

2 dl kylmää vettä
2 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Sekoita ainekset hyvin ja vaivaa taikinaksi. Leivo taikina pöydällä pitkäksi pötköksi, jonka voit leikata noin 25 palaan. Yhdestä palasta tulee yksi piirakka. Kaulitse piirakkataikinan pala hyvin ohueksi, soikion muotoiseksi. Laita puuroa täytteeksi vajaa ruokalusikallinen per piirakka. Levitä puuro tasaisesti piirakan päälle ja rypytä piirakka. Paista uunissa pellillinen piirakoita 250 asteessa noin 5-10 min. Voitele voi-vesi-suola seoksella heti lämpimänä ja laita astiaan liinan alle pehmenemään ja hieman jäähtymään. Nauti munavoin kanssa.

Marjo, perhetyöntekijä


                                                                      (Kuva: Pixabay)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitollisuuden ja onnellisuuden äärellä

Hemmotteluhetkiä

Lasten oikeuksien päivä