Itsemyötätunto

”Jokainen on oman onnensa seppä” vanhassa sananlaskussa sanotaan. Pitääkö tämä kuitenkaan täysin paikkansa? Joskus tuo sanonta tuntuu aika kovaltakin. Onhan olemassa monia asioita mihin ei voi itse vaikuttaa. Mutta toisaalta on myös asioita mihin voi vaikuttaa.

Näin facebookissa kuvan peilistä. Peilin kehyksiin oli kirjoitettu erilaisia adjektiiveja kuten; kaunis, vahva, rohkea ja fiksu. Aika ihana aloittaa päivä tällaisten sanojen saattelemana. Tarvitsemme rohkaisevia ja kannustavia sanoja itseltämme ja toisilta. Voimme myös antaa niitä toisillemme ja itsellemme. Kuvassa oli lisäksi peilin yläpuolelle ja ympärille kirjoitettu; 

Tapaa henkilö, joka vastaa sinun:

·         asenteesta ja luonteesta                    

·         onnesta ja menestyksestä

·         ajatuksista ja tunteista

·         maineesta ja seurauksista

·         valinnoista ja päätöksistä

·         tulevaisuudesta ja ideoista

·        teoista ja sanoista

·         vaivannäöstä ja arvosanoista

·         virheistä ja saavutuksista

·         käytöksestä ja vaikutuksesta


Huh huh, olipa lista. Toisaalta tätä kuvaa katsoessa ja listaa lukiessa tuli oivallus siitä, että itse on vastuussa todella paljosta. Mutta samalla heräsi myös tunne siitä, että onpa suuri vastuu, paljon vaatimuksia ja onko minusta kaikkia niitä täyttämään. Motivaatio ja rohkeus alkoi käydä vuoropuhelua pelon ja riittämättömyyden kanssa.

Tämän vuoropuhelun keskellä tarvitaan itsemyötätuntoa. Itsemyötätunto näkee vaatimukset ja velvoitteet, mutta myös ihmisyyden niiden takana. Itsemyötätunto on lempeä, lohduttava ja rohkaiseva. Jos vaikka kaverisi mokaa jonkun asian, mitä sanot hänelle? Todennäköisesti jotain tällaista; kaikille sattuu virheitä, ei haittaa. Ensi kerralla onnistut paremmin, ymmärrän harmituksesi, anna kun halaan sinua, olet ihana jne. Mutta jos itse mokaat, kuinka puhut itsellesi? Todennäköisesti olet paljon ankarampi itseäsi kohtaan, eikö? Minä ainakin olen.

Tarvitaan siis itsemyötätunnon harjoittelua. Mitä sanoisin nyt jollekin toiselle vastaavassa tilanteessa? Sanon saman itselleni. Miten koskisin, katsoisin, lohduttaisin toista? Opettelen katsomaan itseäni samalla myötätunnolla, silitän tai halaan itseäni, sanon lohduttavia sanoja. Myötätuntotutkija Anne Pessi kertoo myötätunnon lisäävän toimijalle itselleen onnellisuutta, parantavan sosiaalisia suhteita, lisäävän kyvykkyyttä, terveyttä ja elinikää sekä parantavan unta ja työhyvinvointia. Myötätuntoisessa yhteisössä voidaan kokea enemmän psykologista turvaa, innovaatioita, sitoutumista ja sopeutuvuutta sekä hyvää, palvelevaa johtajuutta, joka pitää sisällään asiantuntemusta, mutta myös nöyryyttä. Myötätuntoa tarvitaan siis sekä itseä, että toisia kohtaan. Eikä myötäintokaan ole pahaksi. Voi iloita yhdessä toisen onnistumisesta, ideoista ja oivalluksista sekä tietenkin myös omistaan.

Tekisin edellä mainitun peilin sijaan tai lisäksi rohkaisukirjeen tai rohkaisupeilin. Kirjeessä tai pelin kehyksissä voisi olla juuri niitä hyviä asioita sinusta itsestäsi kuten; nätti, mukava, luotettava, fiksu jne. Kirjeeseen tai kehysten ympärille voisi itselle muistutukseksi ja rohkaisuksi esimerkiksi kirjoittaa:

Muista että,

·         olet ihana

·         olet ainutlaatuinen

·         onnistut vielä tavoitteissasi

·         olet siunattu monella tapaa

·         saat olla paljosta kiitollinen

·         voit panostaa hyviin ihmissuhteisiin

·         voit arvostaa itseäsi ja muita

·         voit pysyä sopivan pehmeänä

·         olet monella tapaa lahjakas


Olet kaiken hyvän ja hellimisen arvoinen, sopiva juuri sellaisena kuin olet!

Marjo, perhetyöntekijä



                                                                (Kuva: pixabay, muokattu)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti turvallisempaa kiintymystä

Lohdutus

Äitiyden myötä muuttuva minäkuva